Tuesday, November 28, 2006

HAMİLE BAYANLAR İÇİN FAYDALI BİLGİLER

Bu yazıyı şu anda 8 aylık hamile olan işyerinden arkadaşım Canan, hamile olduğunu yeni öğrendiğimiz diğer bir arkadaşımıza yazdı. Ben de sizlerle paylaşmak istedim.
İş yerinde sürekli birlikte olduğumuz için hamileliğinin hemen hemen her anında yanındaydım. Sıkıntısız, az kilolu çok güzel bir hamilelik yaşıyor. (nazar değmesin) Umarım sonuna kadar böyle sağlıkla devam edecek ve yakında yeğenimize kavuşucağız. Herkese sağlıklı günler...
(Bu arada ailemize de yeni bir bebek katılacak. Evrim Ablacım umarım bu bilgiler senin de işine yarar)
PROTEİN:
Hamilelikte en önemli şey protein. Çünkü bebek proteinle büyüyor. Riskli gebeliklerde (düşük riski, ikiz gebelik) günde 100 gr, normal gebeliklerde de günde 70-75 gr protein almak gerekiyor. Günde bir porsiyon et, bir yumurta ve kalsiyum ihtiyacı için gerekli süt ve peynirler alındığı zaman protein ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanıyor. Gerisi de yediğimiz diğer yiyeceklerden alınıyor zaten.
FOSFOR:
Fosfor da bebek için çok önemli ama zaten dengeli beslenen her insan yeterli fosfor alıyor, çünkü her besinde var.
VİTAMİN C:
Günlük olarak 4-5 portakal ya da bir bardak portakal suyu ile C vitamini ihtiyacını karşılıyabilirsiniz.
DEMİR:
Doktorlara göre hamilelikte yediklerimizle hiçbir zaman yeterli demir alamıyoruz ve 3. aydan sonra bebek kan yapmaya başlıyor.
Bu nedenle ben 3. aydan sonra demir hapı kullanmaya başladım. Mideyi en az rahatsız eden ve doktorlar tarafından tavsiye edilen demir ilacı Gyno Ferro Sanol. Aynı zamanda folik asit içerdiği için bununla birlikte folik asit almaya gerek kalmıyor. Demir ile ilgili dikkat edilmesi gerekenler: demir vitamin C yardımıyla bağırsaklarda emiliyor, süt ile birlikte alındığında emilimi çok azalıyor. Bu nedenle kahvaltıda demir hapı alınca süt yerine portakal suyu içmek daha iyi oluyor. Süt demir emilimini azalttığı için öğünlerden 2 saat sonra içmekte fayda var, çünkü öğünlerde yediğimiz et vs. demirin emilmesini de azaltıyor.
YEŞİL SEBZE VE MEYVELER:
Günde 1 tabak yeşil salataya denk gelecek şekilde yemek gerekiyor. Çeşitliliği artırmakta fayda var. Roka, marul, tere, maydonoz, kabak, ıspanak gibi.
SARI SEBZE VE MEYVELER:
Bunlardan da her gün tüketmekte fayda var. Kayısı, şeftali, havuç, kavun gibi…
TAHIL VE BAKLİYATLAR:
Bakliyatlar da protein açısından zengin. Ancak her yemeğin yanında 1 tabak pilav yemeyi kastetmiyoruz. Çeşitli ve az miktarlarda tüketmek gerekli.
EKMEK:
Hamilelikte beyaz ekmek yerine kepekli, tam tahıllı gibi ekmek türlerini tercih etmeli. Günde 2-3 dilimin üzerine de çok çıkılmamalı.
ÇEREZ:
Bunlar protein, kalsiyum ve demir açısından zengin ara öğünler olarak kabul ediliyor. Günde 2-3 ceviz, 5-6 fındık, 4-5 kuru kayısı, bir avuç kuru üzüm tercih edilebilir.
KARBONHİDRATLAR:
Enerji ihtiyacımızı basit şekerler (tatlılar) yerine kompleks şekerler (makarna, ekmek gibi) veya fruktozdan (meyve şekeri) karşılamakta fayda var. Tatlılardan da sütlü tatlılar tercih edilmeli.
AYRICA;
* Erken doğum riskini artırdığı için günde en fazla 2-3 fincan çay-kahve tüketilmeli. Kafeinsiz kahve ve açık çay tercih edilmeli.
* Kola ve cipsten tamamen uzak durulmalı.
* Çiğ et ile temas etmemeli.
* Aşısız kedi-köpek gibi hayvanlara temas etmemeli. (Toksoplazma düşüğe sebep oluyor.)
* Eti müsli gibi yulaf ezmeleri de faydalı ara öğünler. Hem doyurucu, hem de birlikte süt tüketiliyor.
* Kabızlık özellikle son aylarda çok ciddi sorun oluyor. Günde en az 2 litre su içilmeli (su tüketimi amniyo sıvısı için de çok önemli) ve tuvalet ihtiyacı ertelenmemeli. Sorun ciddileşince sabahları kuru kayısı ve erik yenebilir, az şekerli bol meyveli komposto tüketilebilir.
* Bir diğer sindirim sorunu ise reflü ve mide yanması. Az miktarda sık sık yenmeli, yedikten hemen sonra yatılmamalı.
* Hamilelikte idrar yolu enfeksiyonlarına sık rastlanıyor. Dikkatli olunmalı.
* Hamileliğin getirdiği ateş basmalarına rağmen dikkatsiz giyinmemeli, ayak ve karnımızı üşütmemeli. İnce fakat lahana gibi kat kat giyinmeli (bu giyinme tarzını bebeğimize de uyguluyoruz)
* İlerleyen aylarda daha çok önem kazanacağından şimdiden sol tarafa yatmaya alışılmalı. Yataktan kalkarken de ani hareketlerden sakınıp yan olarak kalkarak önce oturup, sonra ayağa kalkmalı. (ani tansiyon düşmeleri için önemli)
* Çok fazla tuz almaktan kaçınılmalı.
* Her hafta önerilen sınırlar içinde kilo almak gerekiyor. Hamilelikte alınan fazla kilolar kolay veriliyor ama sınırlar içinde kilo almak hamileliğin rahat geçmesine çok yardımcı oluyor.
* Belki tüm hepsinden daha önemli bir husus da olumlu düşünceler içinde olmak, bu heyecanlı ve zevkli ayların tadını çıkarmak. Bazen bu diyetlere uymadığın zamanlarda niye şunu yemedim, niye kahve içtim diye pişmanlık hissetmemek, acaba bebeğimde bir hastalık var mı diye kuruntulara kapılmamak. Olumlu düşünceler bebeğe iyi bir öğün kadar faydalı…