Monday, October 1, 2007

İFTAR MENÜSÜ- YAYLA SOSLU TAVUK VE KREM KARAMEL

Cumartesi anneannem, dedem, annem ve babam iftarda bizdelerdi.

Menüde;
Tarhana çorba
Peynirli börek
Yayla soslu tavuk
Pilav
Brokoli salata
Yeşil salata
Krem karamel vardı.


YAYLA SOSLU TAVUK



Malzemeler
2 paket kalça şiş (yaklaşık 10 tane)
4 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
8-9 sivri biber
2 domates
1 yemek kaşığı domates salça
½ yemek kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber, keki, kimyon
½ yemek kaşığı un

Kalça şişler kuşbaşı doğrayın. (Ben kasaba doğrattım) Yoğurt, salça ve baharatları karıştırın. Tavukları bu sosa bulayıp, 1-2 saat buzdolabında bekletin.

Soslu tavukları yarım yemek kaşığı unla unladığınız fırın poşetine koyun. Üzerine iri doğradığınız biber ve domatesleri yerleştirin. Poşetin üzerini bir iki yerden delip, 200 derecede ısıtılmış fırında pişirin.

Tavuklar benim beklediğimden daha geç piştiler, ben 45 dakika da pişeceğini düşünmüştüm ama pişmesi bir saati geçti ve ne yazık ki iftar saatine yetişemediler. İyi ki börek ve brokoli salatası yapmışım. Tavuklar olana kadar onlarla idare ettik. Sanırım bir fırın poşeti için bu tavuk miktarı fazla oldu. Bir dahaki sefere bu kadar çok yaparsam iki poşet yapmayı düşünüyorum ya da daha erken fırına atmak lazım.

KREM KARAMEL

Tatlı olarak ne yapacağıma bir türlü karar verememiştim. Güllaç mı yapsam diye düşünüyordum ama koca güllüçı marketten alıp eve taşımaya üşendiğimden vazgeçtim. Evdeki tariflere bakarken krem karamele karar verdim ve yüzümü kara çıkarmadı. :)


Benim kaselerim çok büyük değil ve bu ölçülerle 6 kase çıktı.

Malzemeler
1 litre süt
10+2+4 yemek kaşığı toz şeker
2 yumurta
2 yemek kaşığı mısır nişastası
2 yemek kaşığı un
1 su bardağı su

Süte 10 kaşık şekeri ilave edip, kaynatın. Süt kaynarken ayrı bir kapta yumurta, 2 kaşık şeker, mısır nişastası, un ve suyu çırpın. Kaynamaya başlayan süte çırptığınız malzemeleri azar azar karıştırarak ekleyin ve pişirin. 4 kaşık şekeri eritin. Islatılmış kaselerin dibine çok az eritilmiş şekerden dökün. Bu işlemi çabuk yapmaya çalışın çünkü şeker çok çabuk donuyor. Üzerine muhallebileri paylaştırıp, ılıdıktan sonra buzdolabına koyun. Ertesi gün ters çevirip servis yapın.

2 comments:

ACIBADEM KURABiYESi said...

Valla canım çekti krem karameli... Deneyeceğim çok severim zaten... Eline sağlık canım...

cekirdeksizuzum said...

teşekkür ederim gelin bir gün ben yapayım size...