İki gündür Ankara'da kış kendini iyice hissettiriyor. Artık akşam yemeklerinde canım sıcacık çorba istiyor. Genelde çorba yapmaya üşenirim aslında. Yapacağım zamanda en kolayı olan tarhana çorbasını tercih ederim. Bu sefer brokoli çorbası denedim. O da kolay oldu, listeye aldım. Hem brokoli çok da faydalı, aşağıya internetten okuduğum bir kaç bilgiyi ekliyorum.
Malzemeler
400 gr brokoli
1 orta boy kuru soğan
1 su bardağı süt
2 kaşık zeytinyağ
tuz, karabiber
Soğanları küçük küçük doğrayın ve zeytinyağda biraz kavurun. Küçük küçük doğradığınız brokolileri de ekleyip, kavurmaya devam edin. Brokoliler hafif yumuşayınca, sütü ve yeteri kadar suyu ilave edin. Tuzunu ve karabiberini ekleyip, kaynatın. Çorbanın pürüzsüz olması için, blenderdan geçirip, servis yapın.
Brokoli hakkında;
Brokoli içerdiği maddeler açısından insan sağlığı üzerinde çok faydalıdır. Vitamin değerleri açısından; A, E ve C vitaminlerini içermektedir. İçerdiği flavonoidler bakımından bağışıklık sistemimizi güçlendiren bir özelliğe sahiptir. Antibiyotik özelliğe sahip olan brokoli bu yönüyle prostatitise (prostat enfeksiyonu) karşı çok etkindir.
Brokoli; meme, prostat, bağırsak ve idrar kesesi kanserlerine karşı güçlü bir koruyucudur. Amerika'da özellikle bu kanser türlerine karşı brokolinin içerdiği bazı maddeler (sulforafen vs.) zenginleştirilip ilaç maddesi haline getirilirek kanser tedavisindede başarı ile kullanılmaktadır. Brokoli içerdiği bazı indol ve indol türevleri (bitkisel hormonlar) açısından ayrı bir önem taşımaktadır. Bu sayede vücudumuzdaki hormon dengesini ayarlayıcı özelliğe sahiptir. Yine Amerika'da bazı klinikler menopoz dönemindeki bayanlar için östrogen hormonunun düzenli çalışması için brokolideki bitkisel hormonlardan yararlanmaktadırlar. Brokolinin kendine özgü olan selülozik yapısı (lifli yapı) bağırsaklarda oluşan toksinlerin (toksin atıcı) uzaklaştırılmasında ve alınmış olan ağır metallerin emilmesinde büyük rol oynamaktadır. Brokolinin bu lifli yapısı Kabızlığı önleyicidir. (Kaynak: http://www.netbul.com/)
10 comments:
Brokoliyi seviyorumda çorbada sütü pek sevemedim muhakkak çok güzeldir .afiyet olsun .pastanan nefis olmuş ellerine sağlık .
şimdi liklerime ekledim seni daha kolay ulaşayım diye ..sevgiler.
Canim, corbanin yapimi gercekten de cok pratikmis, ellerine saglik. Benim de en kolayima tarhana corbasi geliyor, böyle degisik corbalar hazirlasam tek basina bana kaliyor, malum esim yine ne denemek ister ne de yemek. Neyse, biliyorsun sen..
Selam ve sevgilerimle..
Yorumun ve beni linklerine ekledigin için çok teşekkürler Ferhan.
Teşekkürler sevgili Kevser, sanırım yemek konusunda erkeklerin ilk tercihi her zaman et oluyor en azından bizim eşlerimizin öyle:) Benim bu konudaki taktiğim yanına başka bir şey yapmamak o zaman sebze yemekleri mecburiyetten afiyetle yeniyor:)
Sevgiler
çok güzel olmuş, eline sağlık..
sevgiler
gorki
corba cok guzel ellerine saglik canim hem tarif hem faydalari anlatilmis ,ne hos tesekkurler
canım ne sağlıklı tarif sağol şekerim bak çorbasını denerim normalde sevmem de :)
Kış olur da çorba olmaz mı hiç. Her akşam içebilirim.
çok teşekkürler gorki ve mutfakistan,
çorbasını seversin umarım eda, çok faydalı.
içilir içilmesine tijen de yapan olsa:) işten eve gidince insan üşeniyor çoğu zaman.
sevgiler...
bal kabağı çorbasını böyle mi denenesem acaba:)
hmmm, neden olmasın bence olur. süt çorbalara yakışıyor diye düşünüyorum. sevgiler...
Post a Comment