Friday, March 21, 2008

CHEESECAKE




Bu hafta iki tane cheesecake yaptım ve bence bugüne kadar yaptıklarımın en başarılılarıydı.
Daha önce cheesecake maceralarımı burada anlatmıştım ve kalıbımın büyük olmasından şikayet etmiştim. Sonunda 22 cm’lik kalıp aldım ve ölçülerde de küçük değişiklikler yaparak bence en mükemmel sonucu buldum.

Cheesecakelerden biri frambuazlı, biri de çikolatalı. Frambuazlı olanı Pazar akşamı yemeğe gelen misafirlerimize yaptım, çikolatalı olanı da Canan ve Özgür (iş yerinden arkadaşım ve eşi) için yaptım. Ben şimdiye kadar hiç çikolatalı cheesecake yememiştim. Dışarıda da her zaman frambuaz sosluları tercih etmişimdir ama Neslihan’ın sitesindeki çikolata soslu cheesecakeler beni çok cezbetti ve denemeye karar verdim. Akşamdan pişirdim sabah da sosusunu yaparım diye düşündüm. Neslihan’ın tarifindeki gibi beyaz çikolatayla kaplayıp üzerine bitter çikolata ile çizgiler yapmayı planlamıştım. Beyaz çikolata kısmını başarılı bir şekilde gerçekleştirdim ama yağlı kağıttan külah yapıp bitter çikolata ile şekil verme kısmını başaramadım, çok moralim bozuldu. Size cheesecake yapıcam diye misafir çağırıp sonra da o cheesecake in kötü olması fikri beni panikletti. Bana sanki beyaz çikolata ile ağır olacakmış gibi geldi ve beyaz çikolatayı kazıyıp sadece çikolatalı sos döksem mi diye düşündüm (resimde altta gözüken deformasyon bundan kaynaklanıyor) ama vazgeçtim iyi ki de vazgeçmişim çünkü çok güzel oldu. Akşam eve giderken Dr. Oetker çikolatalı sos alıp üzerini onunla süsledim. Yine bir külah denemesinde bulundum ama olmadı, ben de krema sıkacağı ile süslemeyi yaptım. Herkesten tam puan aldı hatta Cananların 1 yaşındaki oğlu Kerem bile bayıla bayıla yedi.

İşte revize edilmiş tarif:

Taban için,
1 paket Eti Burçak
1 yemek kaşığı tereyağ

Dolgu için;
400 gr. labne peynir
1 çay bardağı (büyük) krema
3 türk kahvesi fincanı şeker
2 yumurta
2 yumurta akı
2 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya

Bisküvileri rondodan geçirip, un haline getirin. Teflon bir tavada tereyağını eritip, bisküvileri renkleri hafif değişene kadar (yaklaşık 10 dakika) kavurun. Ilıdıktan sonra bisküvileri kelepçeli kalıba (22 cm) alıp, elinizle iyice bastırın ve buzdolabına kaldırın.

Labne peyniri, krema ve 2 kahve fincanı şekeri mikserle çırpın. 2 yumurtayı ekleyip, yumurtalar karışana kadar (daha fazla değil) çırpın. Un, nişasta ve vanilyayı ekleyip karışana kadar çırpmaya devam edin.

Başka bir kapta iki yumurta akı ve 1 kahve fincanı şekeri çırpın. Tahta kaşık veya spatula ile diğer karışıma yavaş yavaş yedirin. (Sıvı bir karışım oluyor, endişelenmeyin.)

Karışımı, buzdolabından çıkardığınız tabanın üzerine dökün.

150 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Daha sonra fırının ısısını 100 dereceye düşürüp, 30 dakika daha pişirin.

Fırını kapatıp, ağzını aralayarak soğutun. Soğuduktan sonra buzdolabına kaldırın ve ertesi gün sosunu hazırlayın.

Ahududu sos için ben Dr. Oetker’in sosunu kullanıyorum. Reçel de kullanabilirsiniz.

Çikolata sos için de 2 paket (toplam 160 gr.) beyaz çikolatayı benmari usulü eritip üzerine yaydım. Üstünü de Dr. Oetker çikolatalı sos ile süsledim. 1 paket çikolatalı sos çok fazla geliyor. Ben yarısını pişirdim o bile çok geldi.

7 comments:

Unknown said...

Test edildi onaylandı. Gerçekten çok lezzetliydi. Ellerine sağlık...

Feyza Fidan said...

Çekirdeksizimmm, her ikiside birbirinden nefasetli bunlarınnnn,ellerine sağlık..Bende hiç çikolatalısını yemedim, mutlaka denemeliyimm, çikolata dedin mi akar sular durur bende :)))
Ellerine sağlık canımcım,
Sevgiler...

Anonymous said...

üzümüm çekirdeği süpersin bayıldım hele nasıl parlamış 1si içim gitti bir yerlerim şişerse yollarsın artık :) 2de de kafesi ne düzgün yapmışsın bravo diyeceğim :)

Hülya said...

Canım,
Kekler nefis görünüyor ellerine sağlık.
Yağlı kağıtla külah denemesini ben de başarısızlıkla sonuçlandırınca başka bir yöntem geliştirdim.
Hatta bugünkü yazımda da anlatmıştım tesadüfen.
Ben erimiş çikolata ya da glazürü buzdolabı poşetine koyuyorum köşesinden de minicik bir parça kesiyor ve o şekilde süsleme yapıyorum.Böylece hem daha pratik oluyor hem de etraf kirlenmiyor.

Ferhanca said...

Pastalar cok guzel olmuslar ellerine saglik..

Bizim Evin Mutfağı-Aysel said...

İKİSİ DE NEFİS GÖZÜKÜYOR...

ELLERİNE SAĞLIK... SEVGİLER...

Anonymous said...

tüm tariflerini tek tek dolaştım notunu aldım hepsi birer harika ellerine sağlık ve başarılar diliyorum.... tülay öney