Tuesday, December 5, 2006

HAMSİ TARİFLERİ

Pazar günü akşam yemeğinde hamsi partisi vardı. Üstteki iki resim hamsi buğulama, altta soldaki resim fırında hamsi, sağdaki resim ise hamsili pilav.

HAMSİ BUĞULAMA

Malzemeler
Domates
Yeşil biber
Soğan
Sarımsak
Limon
Maydonoz
Zeytinyağ
Salça

Soğanı, domatesi ve limonu halka halka, sarımsakları küçük küçük doğrayın, biberleri 5-6 parçaya bölün. Yayvan bir tencereye, tencerenin tabanını kaplayacak şekilde zeytinyağ koyun. Hamsileri tuzlayıp yarısını tencereye dizin. Doğradığımız domates, soğan, sarımsak ve biberlerin yarısını hamsilerin üzerine koyun. Üstüne kalan hamsileri dizin, en üste kalan malzeme ile maydonoz ve limonları koyun. Yarım yemek kaşığı kadar salçayı suda eritip ekleyin. Kısık ateşte pişirin.

FIRINDA HAMSİ

Fırında pişirmemize rağmen hamsiler kızartma hamsi gibi çıtır çıtır oluyor. Fırında olduğu için hem çok daha hafif oluyor hem de ev kokmuyor.

Malzemeler
Mısır unu
Buğday unu
Karbonat
Zeytinyağ
Tuz, karabiber

Unları, karbonatı, tuz ve karabiberi karıştırın. Ben 2 kaşık mısır unu, 2 kaşık buğday unu, 1 çay kaşığı karbonat kullandım. Hamsi miktarına göre siz bu oranlarda malzemeyi arttırabilirsiniz. Hamsileri bu karışıma bulayıp, yağlı kağıt serilmiş ya da yağlanmış fırın tepsisine dizin. Hamsiler kızarana kadar fırında pişirin.

HAMSİLİ PİLAV

Pilavı, o akşam misafirimiz olan annemin arkadaşı Sıdıka Teyze yaptı. Her zaman onlara gittiğimizde yiyorduk. Bu sefer bizim evde yapınca nasıl yaptığını iyice izleme fırsatı buldum.

Malzemeler
Pirinç
Soğan
Havuç
Mısır unu
Zeytinyağ
Tuz, karabiber

Hamsilerin kılçıklarını ayıklayın. Mısır unu, tuz, karabiberi karıştırın. Hamsilerin sırtlarını bu bulamaca bulayıp, sırtları borcama gelecek şekilde dizin.
Pilav için; soğanları küçük küçük doğrayıp, yağda kavurun. Rendelediğiniz havuçları ekleyin, biraz daha kavurun, 5-6 tane hamsiyi küçük küçük doğrayıp ekleyin, pirinci de ekleyip kavurmaya devam edin. Burdan sonrası normal pilav gibi. Suyunu ekleyip, pişirin.
Pilavı borcama dizdiğiniz hamsilerin üzerine dökün. Üstünü un ve baharatla hazırladığınız harca buladığınız hamsilerle (iç kısımları pilava, sırtı dışa bakacak şekilde) kapatın. Hamsiler pişene kadar fırında pişirin.

No comments: