Tuesday, March 6, 2007

PİLATES



Dün pilatese başladım. Kurs, Pazartesi ve Çarşamba akşamları 18:30-19:30 arası Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi'ndeki yüzme havuzunun yanındaki egzersiz salonunda. Aslında ne zamandır gitmeyi istiyordum ama seansta boş yer yoktu. Dün telefon edip yer açıldığını söylediler ve apar topar başladım.
Beni cezbeden tarafıözellikle masa başı işi olanlara bu sporu tavsiye etmeleri ve son zamanlarda sırt ağrılarımın artması oldu.

Hiç terlemiyorsunuz, pek yorulmuyorsunuz da ama tüm kaslarınızın çalıştığını hissediyorsunuz. En zor tarafı topun üstünde durmaktı, epey zorlandım doğrusu, komik görüntüler ortaya çıktı. Zamanla alışacağım umarım.

İnternette araştırırken www.formdakal.com sitesinde buldum bu yazıyı. Bilgi olması açısından ekledim.

Yer egzersizlerini yoga unsurlarıyla birleştiren, gün geçtikçe popüler hale gelen bir spor Pilates. Bu spor sağlıklı, sakatlanmalara karşı güçlü bir vücut yaratmayı hedefler. Pilates yer “matwork” hareketleri ve plastik top gibi aletlerle yapılan hareketler olmak üzere yaklaşık 500 hareketten oluşan, tüm vücut için bir kondisyon programıdır. Bugün bir çok salonda 30-40 temel hareketin kullanıldığı programlar uygulanmaktadır.
Spora adını veren, Alman Joseph Pilates 1930larda bu egzersiz metodunu dünyaya tanıttı. Pilates, çocukluğunda bir çok hastalık geçirmiş. Vücudunu yattığı yerden güçlendirecek, direncini arttıracak hareketler keşfetmeye başlamıştır. Spor yöntemi olarak bu hareketleri 1. Dünya Savaşı sırasında sakatlanan ve hareketsiz kalan asketleri güçlendirmek ve rehabilite etmek için geliştirmiştir. Bugün bu yöntemin doğru nefes almaktan, doğru bel kemiği ve kalça hizalaması yapmaya, vücudun doğru pozisyonlarda durmasını sağlamaya kadar pek çok yararları olduğunu biliniyor.
Pilates egzersizlerinin amacı; karın ve sırt bölgelerini eşit oranda güçlendirip, vücudumuzun üst kısmında sağlam bir iskelet oluşturmaktır. Pilatese göre vücut merkezi, derindeki kaslarla bel kemiğine en yakın kaslardan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açar. Pilates’te kas yapısı bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz. Sakatlanmaları zorlaşır. Dayanıklılık artar, metabolizma hızlanır.
Her 10 kişiden 8'i, yaşamının bir döneminde, iskelet ve kas sistemi sorununun etkisi altında kalıyor. Omurganın düzgün kullanılmadığı, vücut dengesinin bozuk olduğu oturuş şekilleri, duruş bozuklukları, yanlış oturuş pozisyonlarında uzun süre kalınması ve tekrarlanan hareketler; kaslarda gerilme, yorgunluk ve stres giderek ağrılı kas spazmlarına yol açıyor. Sonucunda kişilerde sırt ve boyun ağrıları şikayetleri ortaya çıkıyor. Pilates egzersizleri omurganın daha sağlıklı, vücudun doğru pozisyonda duruş alışkanlığını kazanmasını sağlıyor. Pilates’in en önemli özelliği, tüm vücudu esneterek omurların arasını açmasıdır. Böylelikle vücutta zamanla meydana gelen yığılmaları yok etmektedir. Hatta omurların açılması nedeniyle 2 santimetreye kadar boyun uzaması bile mümkündür. Pilates düzenli yapıldığında duruş bozukluğu ve stresten kaynaklı sırt ve boyun ağrılarına çözüm olabilen bir egzersiz programıdır.

2 comments:

Anonymous said...

Merhaba,
Ben de pilatese baslamak istiyordum ama Ankara da yer bulamamıstım. Acaba sizin gittiginiz yerin tam bilgilerini alabilir miyim? Defne

cekirdeksizuzum said...

Merhaba,
Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi (Tandoğan) yüzme havuzunun olduğu yerde bir de kondisyon salonu var. Ben ordaki kursa gidiyorum. Telefon numaraları: 215 55 52
Umarım yardımcı olabilmişimdir.