Thursday, May 17, 2007

KURABİYE YE #22

Bu ayki etkinliğin konusu kurabiye. Ben etkinliğe üç tarifle katılıyorum. Diğer tariflere yemek şenliği sitesinden ulaşabilirsiniz.

Bu defa etkinlikte bir de yarışma heyecanı var. Çok keyifli olacak bence. Herkese bol şans...

Çekirdeksizüzümlü Kurabiye


Malzemeler

3 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1/2 su bardağı yoğurt
1/4 su bardağı sıvı yağ
125 gr. margarin
1 yumurta (sarısı içine akı üstüne)
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tarçın
1 su bardağı çekirdeksiz kuru (sarı olan) üzüm
3/4 su bardağı dövülmüş ceviz

Unu ve kabartma tozunu karıştırın. Margarini küçük parçalar halinde içine katıp, un ve yağı ele hiç yağ gelmeyene kadar iyice yoğurun. Yumurta sarısı, yoğurt, sıvı yağ, şekerin 3/4'ü ve tarçını eklenip yoğurmaya devam edin. Hamur tutmaya başlayınca üzüm ve cevizi ekleyip tekrar yoğurun. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı. Hamuru 1,5 cm kalınlığında açıp istediğiniz şekilde kesin. Ben kalp kalıp kullandım. Önce yumurta akına sonra kalan toz şekere batırıp yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı dizin. (pişerken kabardıklarından mutlaka aralıklı dizilmeli) 180 derecede ısıtılmış fırında hafif pembeleşene kadar pişirin.

Aksaray Kurabiyesi



Anne tarafından Aksaraylıyız. Annem ile anneannem bayramlarda ve Aksaraylı misafirler geldiğinde mutlaka bu kurabiyeden yaparlar. Bizim ailede bu isimle anılıyor. Belki başka yerlerde de başka isimlerle yapılıyordur. Tadı un kurabiyesine benziyor.
Ben yarışma için bu kurabiyemi seçtim.

Malzemeler

1 paket Rama yağ (özellikle bu marka kullanılıyor)
pudra şekeri
un
1 çay kaşığı kabartma tozu

Rama yağı eritin ve pembeleşinceye kadar kaynatın. Bu yağı bir kaba alarak ölçün ve dondurun. (Diğer malzemelerde bu ölçüyü kullanacağız.) Donmuş yağı çırpın. 1 ölçü pudra şekeri ekleyip, tekrar iyice çırpın. (Çok çırpmak önemli) 3 ölçü un ve kabartma tozunu ekleyip yoğurun. Hamuru rulo yapıp, verev kesin. Kestiğiniz parçaları uçlardın hafifçe bastırın ve üstüne çatalla delik yapın. 180 derecede ısıtılmış fırında pişirin.


Marmelatlı Kurabiye

Bu tarifi gazetelerin pazar günleri verdiği yemek dergilerinden biri olan Sahrap Soysal'ın kurabiye tariflerinden aldım.

Malzemeler


12 tepeleme yemek kaşığı un
3 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
2 yumurta (oda sıcaklığında)
1 paket vanilya
150 gr. yumuşamış margarin
1 limonun rendelenmiş kabuğu
reçel/marmelat


Margarin ve pudra şekerini iyice karıştırın. Yumurta sarılarını, limon kabuğunu ve vanilyayı ekleyip yoğurun. Unu yavaş yavaş ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini örtüp oda sıcaklığında 20 dakika kadar bekletin.
Hamuru yarım cm den ince olacak şekilde açın. Kurabiye kalıpları ile kesin. Kestiğiniz hamurların yarısında gazoz kapağı ile delik açın. Delikli parçaları yumurta akı sürülmüş deliksizlerin üzerine yerleştirin. En üstlerine tekrar yumurta akı sürüp, yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. 175 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra çukur kısımlarına istediğiniz reçel veya marmelattan koyun. Ben ahududu marmelatı koydum.