Sunday, August 19, 2007

YE #25 KAHVALTI

Bu ayki etkinlik konumuz kahvaltılıklar ve ev sahibimiz Lezize. Diğer tariflere buradan ulaşabilirsiniz.
Ben kahvaltı hazırlamayı ve kahvaltı sofrasında yapılan sohbetleri çok severim. Eşim Cumartesileri de çalıştığı için ancak Pazar sabahları birlikte kahvaltı yapabiliyoruz. Kahvaltılar için mutlaka peynir zeytin dışında bir şeyler hazırlamaya çalışırım. Aslında benim için kahvaltı menüleri ne yazık ki biraz kısıtlı. Çünkü yumurta yemiyorum. Dolayısıyla krep, omlet gibi şeyler de yemiyorum. Biraz da bencilim ve kahvaltı masasında da yumurta olsun istemiyorum. Tariflerimin hepsi yumurtasız o nedenle. (Böreklerin üzerine sürülen yumurtanın sarısı hariç. Onu zamanla aşabildim:))
Diğer yumurtasız :) kahvaltılık tariflerime buradan ulaşabilirsiniz.

PEYNİRLİ TAVA BÖREĞİ



Malzemeler

2 adet yufka
1 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvıyağ
1/2 su bardağı rendelenmiş kaşar
1/2 su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
10-12 dal maydonoz

Yufkalardan birini çok az yağladığınız teflon tavaya kenarlarından sarkacak şekilde yayın. Süt ve sıvıyağı çırpın ve yufkanın üzerine sürün. Diğer yufkanın yarısını küçük parçalara bölün ve aralara sütle yağ karışımından sürerek tavaya serpiştirin. Peynirleri ve ince kıydığınız maydonozu karıştırıp, yufkaların üzerine yayın. Kalan yarım yufkayı da aynı şekilde bölerek peynirlerin üzerine yayın. Kenarlardan sarkan yufka ile böreğin üzerini kapatın ve kalan sütlü karışımı üstüne dökün. Ocakta kısık ateşte pişirin. Tek tarafı pişince bir tepsi yardımıyla ters çevirip diğer tarafını da pişirin.

PEYNİRLİ DOMATES SEPETİ


Malzemeler
2 orta boy domates
150 gr beyaz peynir
2 dal taze soğan
6-7 dal maydonoz
5-6 siyah zeytin
2 çorba kaşığı zeytinyağ
tuz


Domateslerin üst kısmını kapak şeklinde kesin ve içlerini tatlı kaşığı yardımıyla oyun. Tuz atıp, ters çevirerek suyunun süzülmesi için 5 dakika bekletin.

Peyniri rendeleyin veya çatalla ezin. Maydonozu, yeşil soğanı ve zeytinleri küçük küçük doğruyıp, peynirle karıştırın. Zeytinyağ ekleyin ve domateslerin içine doldurun.

10 comments:

Nilay Cinisli said...

Sevgili Çekirdeksiz üzüm,
Evet domatesli tarifimiz yumurta ve fırınlanma işlemi dışında birbirine benziyor..Belki yumurtaya alışırsan benim tarifimi de denersin :)Ellerine sağlık..
Sevgiler

cekirdeksizuzum said...

Aslında alışmak istiyorum ama yapamıyorum:( Teşekür ederim, sevgiler...

sevdamavisi said...

selam,
çok güzel olmuş atrifler ellerine sağlık. tava böreğini ben de sık sık yaparım sevgiler

yaban mersini said...

cnm..yumurta yemeyen birkaç kişi tanıyorum,zor olmalı,evde değil de ev dışında özellikle,ama artık bu duruma alışmıssındır,çok güzel alternatiflerin var,bloggerlardan lale de yumurta yemiyor ve çok güzel tarifleri var,biliyorsundur.slmlar.

cekirdeksizuzum said...

teşekkürler sevda mavisi, diğer böreklere göre daha pratik olduğundan sabahları yapması daha kolay.

teşekkür ederim dialog yemekleri. dediğin gibi artık alıştım. benden çok eşim için zor oluyor aslında çünkü o yumurtayı seviyor:)lale'nin adresini yollayabilir misin bloguna bakmak isterim.

sevgiler...

NiNo said...

ellerine saglik harika gorunuyor borekte domateslerde cok seker olmus

cekirdeksizuzum said...

Çok teşekkür ederim Nihan, sevgiler...

Anonymous said...

PEYNİRLİ DOMATES SEPETİ ni ben biberle yaparım ama bu güzelmiş beğendim hocam ellerine sağlık

cekirdeksizuzum said...

teşekkür ederim eda, burda da alternatif peynirli kırmızı biber tarifi var. http://cekirdeksizuzum.blogspot.com/2007/03/kirmizi-biber-sarmasi.html

Unknown said...

merhaba, ben tavada böreğinizi denedim tadı çok güzel oldu ama fazla yağlı oldu,sizinde mi öyle oluyor ? teşekkürler